неділю, 13 серпня 2017 р.

Кільчування. Що? Як?


       Виноград відноситься до культур, які легко вкорінюються. Будь-який черенок легко перетворити на саджанець, якби не одна властивість: пагони на черенку проростають мало не на 2 тижні раніше коренів. А так як пагони і листя активно поглинають поживні речовини ,то всі запаси в черенку витрачаються раніше за появу коріння, що призводить до загибелі черенка.
      Для кращого вкорінення черенків застосовують кільчування. Кільчування має на меті викликати утворення калюсу і початків коренів у нижній частині черенка, в той час як вічки ще залишаються в сплячому стані.
      При кільчуванні нижня частина черенків повиннна знаходитися в теплі(22-24°С), а верхня - при температурі 15-16°С. Справа в тому, що при однаковій температурі вічки розпускаються швидше, чим утворюється коріння. І інколи листочки гинуть через те, що ще немає коренів. Створюючи різну температуру внизу і вверху черенка, ми прискорюємо появу кореневої системи і уповільнюємо розпускання листя.
     Сценарій розвитку саджанця, який посаджений непророщеними черенками: навесні нижні шари грунту холодніші, ніж верхні, і при посадці нижня частина живців потрапляє в менш сприятливі умови, ніж верхня. Внаслідок цього бруньки починають розвиватися раніше, ніж коріння. З'являючись над поверхнею землі в той час, як на живцях ще немає коренів, молоді пагони всихають, розвиток молодих кущиків затримується, а багато гинуть.

      Шановні читачі, за бажанням Ви маєте можливість ознайомитися з будовою і принципом дії різних пристроїв для вкорінення винограду:
1. Пристрій для кільчування черенків(орієнтовно до 30 штук), який
    простий в виготовленні і за допомогою якого ви отримаєте хороший вихід саджанців;
2. Для пророщування саджанців на воді можна скористатися методом Радчевського П.П.;
3. «На шафі»- метод Наталії Пузенко;
4. Кільчуватор для великої кількості саджанців(до 300 штук) з терморегулятором  
   для інкубатора;
5. Пристрій для пророщування на воді приблизно на 500 черенків з акваріумним
    терморегулятором.
Саджанці та живці винограду оптом і вроздріб (від однієї одиниці) з доставкою в будь-який регіон України. ✅