пʼятницю, 14 лютого 2014 р.

Пристрій для кільчування менший


        Кільчування- найнадійніший, на думку багатьох, метод укорінення живців, при якому швидко утворюється калус і коріння. Метод дуже хороший для вкорінення великих і малих партій і працює, коли нижню частину живців поміщають в середовище волога-повітря при температурі 22-26°С, а верхня їх частина міститься при температурі нижче на 10°С. При такій умові коріння отримують всі умови для розвитку, а вічки сплять. Недолік при цьому методі в тому, що для вкорінення слід виготовити кільчуватор. Це має бути будь-яка коробка з електропідігрівом, яку виносять на балкон, веранду або в прохолодний підвал з температурою приблизно10°С.
       Пропоную Вашій увазі, шановні читачі, пристрій для кільчування для невеликої кількості черенків(орієнтовно, до 30 штук), який простий в виготовленні і за допомогою якого ви отримаєте хороший вихід саджанців. Пристрій для кільчування великої кількісті саджанців(до 300 штук) дивіться тут. 
 Для вирощування невеликої кількості саджанців можна використати метод Радчевського П. П., «на шафі»- метод Наталі Пузенко.

    Матеріали та обладнання, які я використав під час виготовлення невеликого, надійного кільчуватора:
 
Кільчуватор з акваріумним терморегулятором
1. ПЕТ-пляшки ємністю 6 і 2 літрів зі зрізаними горловинами, акваріумній водонагрівач з терморегулятором потужністю 25Вт, пропарена тирса. В дні більшої пляшки потрібно зробити 2-3 отвори для зливу зайвої води під час поливу. Встановлюємо меншу пляшку в більшу, проміжок між ними засипаємо тирсою, яку потрібно злегка втрамбувати і добре зволожити.

Кільчуватор з акваріумним терморегулятором
2. В меншу пляшку, яку наповнили водою, занурюємо повністю акваріумний терморегулятор(він герметичний). Виставляємо на терморегуляторі температуру 28°С, тоді температура тирси буде коливатися в межах 24-26°С.
 
Кільчуватор з акваріумним терморегулятором
3. Для пароізоляції використовуємо пластиковий пакет відповідного розміру, попередньо зробивши отвір для кабеля електроживлення.

Кільчуватор з акваріумним терморегулятором
4. Накривши плівкою, потрібно проткнути її наскрізь черенками і встановити їх на глибину, що дорівнює половині висоти пляшки. Таким чином, нижня частина черенків опиниться під плівкою у вологій тирсі, а верхня парафінована- залишиться в холоді.


Розмноження винограду черенками включає в себе кілька етапів: заготівля, зберігання, профілактика, підготовка до пророщування, пророщування і вкорінення.

 Черенки нарізають восени при обрізанні винограду. Я, зазвичай, нарізаю лозу довжиною більше 1 метра і зберігаю в погрібі в мішках, які виготовляю з поліетиленового рукава.     

 Підготовка до пророщування черенків винограду
Вимочування черенків винограду
20.02.2014. 1 етап. Нарізаю черенки  по три-чотири вічка і замочую на одну- дві доби для поповнення запасу вологи.

Перевірка вологості черенків
21.02.2014. 2 етап. Перевіряю запас вологи, затискуючи черенок секатором. На свіжому  зрізі при надавлюванні повинна виступити вода. Вода не виступає, потрібно вимочку продовжити. 
 
Вимочування в марганцівкі
22.02.2014. 3 етап. Для знежараження черенки дві години витримую в рожевому розчині марганцівки(1 г на 10 літрів води).

Підготовка черенків
4 етап. Під нижнім вічком роблю рівний зріз.

Засліплення вічка
5 етап. Нижнє вічко засліплюю - просто зрізаю секатором, або гострим ножем.

Видалення нижнього вічка
5 етап. Вид нижньої частини черенка після прямого зрізу і засліплення нижнього вічка.

Борознування черенків
6 етап. Борознування: робимо насічки через кору до тіла лози чимось гострим: гвіздком, саморізом, або лезом ножа. Борозни по 2- 3см.

Борознування черенків
6 етап. Нижня частина черенка готова. Через деякий час при пророщування звідси з'явиться калус, а потім і корінці.

Підготовка черенків до пророщування
7 етап. Робимо косий зріз над верхнім віком: відступаємо на 2- 3 см і робимо зріз з нахилом від вічка.


Парафінування черенків
8 етап. Парафінуємо верхнє вічко. В банку з під кофе кладемо  100г парафіну, 5 г воску, 5 г бітуму(смоли) і ставимо на вогонь, витримуємо до тих пір, поки не розчиняться віск і бітум. Потім знімаємо з вогню, охолоджуємо до 70- 80°С, поруч ставимо посудину з холодною водою. Беремо черенок, швидко занурюємо в парафін і тут же опускаємо в холодну воду.

9 етап. Черенки попередньо підготовлені до пророщування.
 
Температура при пророщуванні
10 етап. Акваріумний терморегулятор виставляемо на 28°С, при цьому температура тирси дорівнює 22°С.
 
Кільчуватор в дії
11 етап. Накривши пристрій пакетом, потрібно проткнути його наскрізь черенками і встановити їх на глибину до 10см.

Пристрій потрібно обгорнути утеплювачем. Як утеплювач можна використати старий ватник, одіяло, алюфор і т.і. Кільчуватор з піддоном встовлюємо на холодне вікно, де температура не піднімається вище 15°С. Поливаємо черенки через 3-4 дні доти, поки вода не виливатиметься в піддон. Процес утворення корінців контролюємо візуально, дивлячись через пляшку. Не бажано допускати утворення коренів довше ніж 2 мм, так як вони можуть легко обламуватися при пересадці. Приблизно через 20- 25 днів кільчування закінчене і пророщені черенки готові до посадки в контейнери для дорощування, або беспосередньо в шкілку.
Успіхів Вам!

Подальший хід пророщування черенків винограду висвітлюватиметься на блозі з докладний покроковий фотозвіт.
Далі буде!
Саджанці та живці винограду оптом і вроздріб (від однієї одиниці) з доставкою в будь-який регіон України. ✅