неділю, 13 серпня 2017 р.

Заготівля і зберегання лози до весни

Закладання лози винограду на зберігання
Обробка лози залізним купоросом
      Від того, як ви заготовите лозу, залежить вихід саджанців навесні наступного року.
      Лозу винограду заготовляють восени, в кінці жовтня- на початку грудня. В ідеалі- після перших заморозків, до настання морозів -10°С. У цей час вміст поживних речовин в лозі максимальний, вона пройшла загартування низькими позитивними і невеликими негативними температурами.
      Кращі лози для заготівлі- плодові.       Товщина, в ідеалі, повинна бути 5-8 мм.
Товсті, з палець лози також придатні для вирощування саджанців винограду: вони
Закладання лози на зберігання
Мішок виготовляю з поліетиленового рукава
мають великий запас поживних речовин.
    Головне, щоб вони не мали пухку серцевину більше половини діаметра, що є ознакою, що лоза жирувала. Для заготівлі потрібно вибирати здорові лози, без плям оїдіума, градобоїн та інших механічних пошкоджень. На зрізану з куща лозу винограду необхідно відразу навісити етикетку.
   Перед закладанням на зберігання лози від грибкових хвороб обробіть 3% розчином залізного або мідного купоросу.
Способи зберігання лози
Мшок в такому вигляді заноситься в погріб на зберігання
    Перед закладанням в поліетиленовий мішок на зберігання провітріть лозу, щоб вона не була мокрою. Ідеальна температура для  зберігання повинна бути трохи вище 0°С.

     Невелика кількість живців винограду для власних потреб можна зберігати в побутовому холодильнику. Черенки обгортають марлею або тонкою тканиною, злегка зволоженою тим же розчином купоросу, яким оброблялася лоза, загортаєте в поліетиленовий пакет і кладете в холодильник. Раз на місяць перевіряєте. При підсиханні зволожуєте, при появі цвілі - протираєте розчином купоросу або марганцівки.
Саджанці та живці винограду оптом і вроздріб (від однієї одиниці) з доставкою в будь-який регіон України. ✅