Обробка лози залізним купоросом |
Лозу винограду заготовляють восени, в кінці жовтня- на початку грудня. В ідеалі- після перших заморозків, до настання морозів -10°С. У цей час вміст поживних речовин в лозі максимальний, вона пройшла загартування низькими позитивними і невеликими негативними температурами.
Кращі лози для заготівлі- плодові. Товщина, в ідеалі, повинна бути 5-8 мм.
Товсті, з палець лози також придатні для вирощування саджанців винограду: вони
Мішок виготовляю з поліетиленового рукава |
Головне, щоб вони не мали пухку серцевину більше половини діаметра, що є ознакою, що лоза жирувала. Для заготівлі потрібно вибирати здорові лози, без плям оїдіума, градобоїн та інших механічних пошкоджень. На зрізану з куща лозу винограду необхідно відразу навісити етикетку.
Перед закладанням на зберігання лози від грибкових хвороб обробіть 3% розчином залізного або мідного купоросу.
Мшок в такому вигляді заноситься в погріб на зберігання |
Невелика кількість живців винограду для власних потреб можна зберігати в побутовому холодильнику. Черенки обгортають марлею або тонкою тканиною, злегка зволоженою тим же розчином купоросу, яким оброблялася лоза, загортаєте в поліетиленовий пакет і кладете в холодильник. Раз на місяць перевіряєте. При підсиханні зволожуєте, при появі цвілі - протираєте розчином купоросу або марганцівки.