Кільчування- метод укорінення живців,
при якому швидко утворюється калус і коріння, при цьому ріст пагонів затримується Метод хороший для
вкорінення і працює, коли нижню частину живців
поміщають в середовище волога-повітря при температурі 22-26°С, а верхня
їх частина міститься при температурі нижче на 10°С. При такій умові
коріння отримують всі умови для розвитку, а вічки сплять. Для пророщування великої партії черенків необхідно виготовити пристрій для кільчування відповідного розміру.
Пропоную Вашій увазі, шановні читачі, пристрій для кільчування для великої кількості черенків(250-300 штук), який простий в
виготовленні і за допомогою якого я отримав хороший вихід саджанців. Пристрій для кільчування невеликої кількісті саджанців(до 30 штук)
дивіться тут.
Для ознайомлення з моїм пристроєм для пророщування на воді великоі партії черенків(550 штук)
тисніть тут.
Матеріали та обладнання, які я використав під час виготовлення кільчуватора:
|
1. В 40-літровій старій кастюлі "болгаркою" вирізаємо дно, відступивши на 5 см від краю для більшої жорсткості конструкції. |
|
2. Відступивши 20 см від верху, прикріплюємо дно(я використав стару алюміневу кришку). На фото видно, що краї кришки прорізані на глибину до 7 см і утворені "лепестки" загнуті догори. Кришка і кастрюля з’єднані за допомогою чотирьох болтів. |
|
3.Як нагрівач використовуємо електролампу, яку встановлюємо на саморобну підставку. Для регулювання та підтримання сталої температури використовуємо терморегулятор для інкубатора(я придбав за 80 грн. високоточний, безконтакний терморегулятор ТРТ-1000). Під ручкою кастрюлі трішки нижче дна робимо отвір для датчика терморегулятора. |
|
4. Збираемо пристрій для кільчування: кастрюлю "надіваємо" на електролампу, датчик терморегулятора вставляємо в отвір під ручкою кастрюлі, насипаємо пропарену, добре зволожену тирсу та під’єднуємо терморегулятор до живлення. Перед використанням кільчуватора потрібно терморегулятором налаштувати необхїдну температуру(22-26°С). Контролюємо температуру встановленим в тирсу термрометром. |
|
5. Щоб черенки не "завалювалися " і стояли в кастрюлі вертикально, потрібно використати металеву сітку з розміром вічка 50*50мм. Після попередньої підготовки черенки зв’язуємо в пучки по 6-8 штук, підписуємо і встановлюємо в тирсу і
пристрій для кільчування виносимо в приміщення, в якому підтримується
постійна низька температура до 7-10°С(я спочатку тримав на підлозі в бані, а
пізніше виніс в погріб) Поливаємо тирсу через 3-4 дня водою кімнатної
температури. |
Слідкуємо, щоб корінці, що утворяться на п’ятках черенків, не відросли довше, ніж 2 мм, так як вони можуть легко обламуватися при пересадці. Процес кільчування триває приблизно 20-25 днів і пророщені черенки готові
до посадки в контейнери для дорощування, або беспосередньо в шкілку.
Успіхів Вам!