неділю, 13 серпня 2017 р.

Пристрій для кільчування більший

 Кільчування- метод укорінення живців, при якому швидко утворюється калус і коріння, при цьому ріст пагонів затримується Метод  хороший для вкорінення і працює, коли нижню частину живців поміщають в середовище волога-повітря при температурі 22-26°С, а верхня їх частина міститься при температурі нижче на 10°С. При такій умові коріння отримують всі умови для розвитку, а вічки сплять. Для пророщування великої партії черенків необхідно виготовити пристрій для кільчування відповідного розміру.
Пропоную Вашій увазі, шановні читачі, пристрій для кільчування для великої кількості черенків(250-300 штук), який простий в виготовленні і за допомогою якого я отримав хороший вихід саджанців. Пристрій для кільчування невеликої кількісті саджанців(до 30 штук) дивіться тут.
 Для ознайомлення з моїм пристроєм для пророщування на воді великоі партії черенків(550 штук) тисніть тут.


          Матеріали та обладнання, які я використав під час виготовлення кільчуватора:

Пристрій для кільчування
1. В 40-літровій старій кастюлі "болгаркою" вирізаємо дно, відступивши на 5 см від краю для більшої жорсткості конструкції.


Пристрій для кільчування
2. Відступивши 20 см від верху, прикріплюємо дно(я використав стару алюміневу кришку). На фото видно, що краї кришки прорізані на глибину до 7 см і утворені "лепестки" загнуті догори. Кришка і кастрюля з’єднані за допомогою чотирьох болтів.
Пристрій для кільчування
3.Як нагрівач використовуємо електролампу, яку встановлюємо на саморобну підставку. Для регулювання та підтримання сталої температури використовуємо терморегулятор для інкубатора(я придбав за 80 грн. високоточний, безконтакний терморегулятор ТРТ-1000). Під ручкою кастрюлі  трішки нижче дна робимо отвір для датчика терморегулятора.

Пристрій для кільчування
4. Збираемо пристрій для кільчування: кастрюлю "надіваємо" на електролампу, датчик терморегулятора вставляємо в отвір під ручкою кастрюлі, насипаємо пропарену, добре зволожену тирсу та під’єднуємо терморегулятор до живлення. Перед використанням кільчуватора потрібно терморегулятором налаштувати необхїдну температуру(22-26°С). Контролюємо температуру встановленим в тирсу термрометром. 
 
Каталог-прайс на черенки та саджанці винограду на осінь 2021р.- весну 2022р.
5. Щоб черенки не "завалювалися " і стояли в кастрюлі вертикально, потрібно використати металеву сітку з розміром вічка 50*50мм. Після попередньої підготовки  черенки зв’язуємо в пучки по 6-8 штук, підписуємо і   встановлюємо в тирсу і пристрій для кільчування виносимо в приміщення, в якому підтримується постійна низька температура до 7-10°С(я спочатку тримав на підлозі в бані, а пізніше виніс в погріб) Поливаємо тирсу через 3-4 дня водою кімнатної температури.
 Слідкуємо, щоб корінці, що утворяться на п’ятках черенків, не відросли довше, ніж 2 мм, так як вони можуть легко обламуватися при пересадці. Процес кільчування триває приблизно 20-25 днів і пророщені черенки готові до посадки в контейнери для дорощування, або беспосередньо в шкілку. 

Успіхів Вам!

Саджанці та живці винограду оптом і вроздріб (від однієї одиниці) з доставкою в будь-який регіон України. ✅