неділю, 13 серпня 2017 р.

Спосіб пророщування з акваріумним терморегулятором


      Спосіб №1 пророщування черенків винограду на воді прийнятний для вирощування невеликої кількості саджанців винограду для себе. Завдячуючи йому мені вдавалося на перших порах вирощувати необхідну кількість саджанців винограду. Але подальше сортове і числове розширення виноградника привело до збільшення кількості пророщуваних черенків та збільшення кількості склотари з черенками на підвіконнях, що змусило мене експериментувати і в подальшому відмовитися від способу №1.
      Живу я в сільському будинку з водяним котлом, який опалюєтся дровами. На підвіконнях, де стоять банки з черенками, ввечері температура досягає 20°С, а вранці знижується до 10°С. Але ж додержання сталого температурного режиму води в районі п’яток черенків є чи не найголовнішою умовою вдалого пророщування. Потрібно було придумати недорогий, практичний, малогабаритний, і, по можливості, естетичний на вигляд пристрій для пророщування на 500 черенків, в якому передбачалося підтримання необхідної та незмінної температури води.

                                                   Матеріали та обладнання:
 
Пророщування винограду на воді
1. Балія з пластмаси продовгуватої форми(добре розміщується на підвіконні).

Акваріумний терморегулятор для пророщування черенків
2. Акваріумний водонагрівач з автоматичним терморегулятором на 25 літрів, що працює в діапазоні температур від 22°С до 35°С. Прилад герметичний і його можна повністю занурювати в воду. За допомогою присосок терморегулятор прикріпив до шматка керамічної плитки.

Компресор для пророщування живців винограду
3. Акваріумний компресор з трубкою і розпилювачем кисню. Призначення компресора- насичення води киснем,який необхідний для розвитку корінців.


Пристрій для пророщування чубуків
4. Металеве решето на дерев’яній підставці.

Пристрій для пророщування винограду
5. Металева сітка з квадратним вічком розміром 50мм.


                                 Збираємо пристрій для пророщування черенків на воді


Пристрій для пророщування винограду
 Розміщуємо терморегулятор на дні балії по центру.

Пристрій для пророщування винограду
 Встановлюємо решето на підставці в балію. Під решето в будь-яке місце кладемо розпилювач компресора. Зверху балію накриваємо металевою сіткою з загнутими краями.

Пристрій для пророщування винограду
Пристрій для пророщування на воді зібраний і встановлений на підвіконня.

 На останньому фото через стінку балії видно висоту встановлення решета. Рівень води в балії підтримуємо на 3см вище решета. В воду для знезараження кладемо декілька таблеток активованого вугілля. Відстань від решета до металевої сітки- 20см. От і виходить, що стандартний черенок довжиною 35-40см буде "виглядати" над сіткою на 15-20см. Металева сітка дозволяє рівномірно розмістити черенки по всій площини. Краї сітки загнуті, щоб сітка не "їздила" по балії. Потрібно знайти вікно, на якому температура повинна бути в межах 10-14°С, температуру води за допомогою акваріумного терморегулятора підтримуємо на поділці 24°С.


Пророщування винограду
10 день кільчування. На фото №5 можна визначити кількість чарунків металевої сітки- їх 80. В кожний "квадратик" вільно поміститься, в залежності від товщини, 6- 8 черенків. Загалом, виходить, що мій пристрій для пророщування на воді розрахований на 400- 550 черенків. 

Якщо Вас цікавить пристрій для кільчування саджанців(місткістю до 300 штук), то зупиніться тут. Пристрій для кільчування невеликої кількісті саджанців(до 30 штук) дивіться тут.
Для вирощування невеликої кількості саджанців можна використати метод Петра Пантелійовича Радчевського.

Далі буде!
Саджанці та живці винограду оптом і вроздріб (від однієї одиниці) з доставкою в будь-який регіон України. ✅