неділю, 13 серпня 2017 р.

Словник виноградаря

Агротехніка- технологія обробітку винограду, що включає сукупність прийомів і заходів, що використовуються при створенні виноградників та їх експлуатації.
Біологічний нуль - нижня межа температури повітря, при якій можлива активна життєдіяльність виноградної рослини. У європейських сортів БН є слідуюча температура: для кореневої системи +8°С, для надземної частини куща +10°С.
Вимокання- часткова або повна загибель кореневої системи виноградних рослин під дією води.
Випрівання- часткова або повна загибель живих тканин або окремих органів (вічка) на виноградних кущах під земляним або сніжним укриттям. Довжина обрізки- довжина торішніх пагонів, виражена кількістю вічок, що залишилися на них після обрізки: коротка(сучок)- нe більше 4; середня(стрілка) на 5- 7; довга (лоза плодоношення)- на 8 і більше вічок.
Залуження- постійне або тимчасове вирощування в міжряддях виноградника однорічних або багаторічних трав в умовах їх багаторазової стрижки.
Зимостійкість- здатність виноградного рослини переносити низьку температуру повітря взимку.

"Зелені операції"- обрізання і обломка виноградних лоз, проріджування листя, пасинкування і інші процедури, необхідні для правильного формування і підвищення врожайності винограду. 
Ізюм- сушені ягоди винограду, що містять насіння.
Калус- рослинна тканина, що утворюється в місцях нанесення ран, забезпечує їх заростання і попереднє зрощення компонентів щеплень.
 
Карбування(чеканка)- в першій половині серпня верхівки пагонів зрізують до першого нормального листочка(приблизно після 15-го листка). Завдяки карбуванню зростання гілок сповільниться і грона краще визріватимуть. Слід мати на увазі, що після карбування на виноградних кущах починають активно з'являтися пасинки. Устигайте їх вчасно вищипувати.
Катаровка- видалення поверхневих коренів у щеплених і кореневласних кущів винограду, а також на прищепі щеплених черешків або щеплених саджанців.
Кільчування черенків- передпосадкова підготовка шляхом впливу на їх п’ятку підвищених (до 28°С) і на їх верхівки знижених(до 15°С) температур з метою стимулювання закладки зачатків коренів і затримки розпускання вічок.
Кишмиш- сушені ягоди винограду, що не містять насіння.
Морозостійкість- здатність сортів винограду протистояти негативних температур.
Мульчування- повне покриття поверхні грунту різними матеріалами (плівка, солома, обрізки лози та ін.)
Навантаження кущів ( вічками, пагонами, суцвіттями, гронами, урожаєм)- кількість вічок, пагонів, суцвіть, грон або врожаю в розрахунку на кущ.
 
Нормування врожаю- навмисне жертвування частиною урожаю. На кожній плодовій лозі залишають одну-дві грони(нижні, найпотужніші) і вирізують в них дрібні недорозвинені виноградинки. Проводиться ця процедура в серпні, поки ягоди ще зовсім маленькі.
Виламка- вибіркове видалення вегетуючих (зелених) пагонів на різних стадіях їх розвитку з метою регулювання співвідношення між масами врожаю і пагонів.
Обрізка- щорічне видалення на кущах винограду його структурних елементів, які втратили своє функціональне призначення, а також укорочення на певну довжину торішніх пагонів залежно від їх життєздатності, плодоносності вічок, розташованих на залишених частинах пагонів, та місця розташування з метою отримання оптимального врожаю в поточному і наступних роках, а також збереження прийнятої форми куща.
Окуліровка- щеплення, при якій в якості прищепи використовують одне вічко. Різновиди окулірування: вприклад, в Т -подібний розріз.
Омолоджуюча обрізка - видалення повністю або частково надземної частини куща у зв'язку з впливом на неї несприятливих умов середовища (низькі температури, градобій), а також внаслідок віку або необхідності переформування куща.
Запилення - природне або штучне потрапляння пилку на рильце маточки квітки під час цвітіння.

Пасинкування- зелень, в якій немає необхідності при дозріванні винограду. Тому з червня по серпень усі пасинки, що зароджуються в пазухах листя, вищипують і заразом вирізують усі вуса, щоб рослина направляла свої сили на майбутній урожай.
Плантаж- передпосадкова підготовка грунту для посадки виноградника, що передбачає
глибоке(не менше 50 см) розпушування, дроблення і переміщення її шарів, а також видалення каменів, кущів та інших матеріалів.
Плодові лози (стрілки)- однорічні визрілі пагони, які розташовуються на дворічній деревині. Обрізаються на 4-12 вічок від основи, розташованих без вигину.
Плодоносне вічко- вічко в зимуючій лозі, що має зачатки суцвіть.
Підщепа- рослина або відокремлена від нього частина, на які прищеплюють частину іншої рослини.
Підв'язка - закріплення кущів або окремих його елементів на шпалерному дроті або інших опорах: зелена- підв'язка вегетуючих пагонів до опор; суха- підв'язка торішніх пагонів або окремих елементів куща( рукавів, плечей, штамба) до опор після обрізки.
Показник плодоношення- сукупність показників, що характеризують величину врожаю з куща: загальна кількість усіх пагонів, з них плодоносних; коефіцієнти плодоношення і плодоносності пагонів; ембріональна плодоносність нирок; число вічок на кущі; середня маса грона, середня маса врожаю ягід з куща.
Полив- додаткове внесення води в грунт з метою покриття дефіциту вологи: вегетаційний- проводиться в пріод вегетації, вологозарядковий- проводиться в період спокою винограда.
 
Проріджування листя- тижні за три до збору урожаю рекомендується відламати старе листя, яке росте в нижній частині куща, а також ті, які затінюють грона з ягодами. Така процедура забезпечить краще провітрювання виноградних кущів, грона ж отримають більше сонячного світла.
Щеплення- хірургічна операція, при якій рослину або його частину з'єднують з іншою рослиною для їх зрощування і отримання нової рослини, що складається з підщепи та прищепи.
Прищепа- відрізок тканини або лози з живими точками зростання, яка використовується для зрощування з підщепою.
Прищипування пагонів - видалення точки зростання лози в період її активного росту.
Розмноження відводками- спеціальний прийом, при якому пагони без відділення від маточних кущів використовують для отримання нових кущів або саджанців.
Саджанці:
1. Вегетіруючі(із закритою кореневою системою)- використовують для посадки в період вегетації;
2. Кореневласні- отримують з доспілих і зелених черенків різної довжини або інших вегетативних органів, коренева система яких утворена на цих же органах; щеплені - отримують з щеплених черенків;
3. З закритою кореневою системою- коріння занурені в субстрати, закриті захисними оболонками(горщики, мішечки, стаканчики та ін);
4. З відкритою кореневою системою- витягнуті з грунту шкілки або теплиці з оголеними коренями;
5. Укорочені - кореневласні саджанці, у яких довжина підземного штамба менше встановлених вимог.
Спайка- наявність взаємного зв'язку між підщепою і прищепою за рахунок зрощування їх тканин; якісна спайка копуліровок передбачає утворення суцільного кільця по всьому колу зони стикування компонентів щеплення.
Стара деревина- всі частини куща, які старші двох років (штамб, голова, рукава куща). До дворічної деревини відносять пагони, які минулого року були обрізані на плодову стрілку. 
Однорічна деревина- пагони поточного року, які сформувалися з вічок за період вегетації.
Столові сорти- сорти винограду, що вирощуються для споживання у свіжому вигляді, закладання на тривале зберігання та отримання сушеного винограду(ізюм, кишмиш).
Стратифікація щеплених черенків- технологічний процес, що проводиться в спеціальних камерах або пристоземлянсуваннях, де створюються сприятливі умови для утворення в зоні стикування підщепи та прищепи калуса і зачатків коренів на «п'яткі» підщепи.
Сучок заміщення- це однорічний визрілий пагін, який обрізаний на 3-4 вічки.
 
"Суха підв'язка"- перша процедура, з якої розпочинаються літні турботи про виноградник. Торішні лози підв'язують до шпалери, задаючи їм напрям для зростання. Підв'язку можна здійснювати у середині- кінці квітня, поки не виросли свіжі втечі. 
Технічні сорти- сорти винограду, що вирощуються для переробки на вино, соки та інші продукти.
Транспортабельність- здатність винограду переносити транспортування на різні відстані тривалий час, зберігаючи при цьому товарні якості .
Прискорене формування куща- створення форми куща за рахунок застосування спеціальних прийомів: прищипивання верхівок вегетуючих пагонів, використання пасинків в якості плодових лоз або для виведення необхідної форми куща.
Карбування- видалення верхівкової частини вегетуючих пагонів на різну її довжину: слабка (10-15%), середня ( 15-20%) і сильна (до 40 % загальної довжини пагона) .
Живцювання- нарізка однорічних(доспілих або зелених) пагонів на відрізки з метою використання їх для вегетативного розмноження (вкорінення або виробництва щеплень) .
Черенок- відрізок однорічного пагона різної довжини, використовуваний для вегетативного розмноження.
Шкілка- ділянка відкритого грунту, використовуваний для вирощування виноградних саджанців із живців або щеплень.
Шпалера- система, що складається з вертикальних або інших опор, закріплених у грунті, і дротів, прикріплених до них на різній висоті, витягнутих у прямі лінії і розміщених в одній або декількох площинах.
Штамб- штучно створений стовбур виноградного куща. Включає підземну і надземну частину. Закінчується в місці першого розгалуження.
Саджанці та живці винограду оптом і вроздріб (від однієї одиниці) з доставкою в будь-який регіон України. ✅