понеділок, 25 листопада 2013 р.

Річний цикл розвитку виноградного куща


    Річний цикл розвитку є послідовністю процесів, що відбуваються з рослиною за рік, який ділиться на два періоди: відносний спокій і вегетація.
Період відносного спокою
Характеризується відсутністю змін при спостереженні за рослиною. Зазвичай, це відбувається з моменту опадання листя пізньої осені і триває до сокоруху, або так званого плачу лози, який починається ранньою весною. Відсутність змін ще не говорить про відсутність життедіяльності куща. Рослина продовжує дихати, випаровувати вологу, а в його структурі відбувається рух і перетворення органічних речовин. Цей процес сильно уповільнений, що дозволяє рослині набагато легше переносити низькі температури.
 Вегетація
Відбувається з початку сезону і закінчується в кінці. Протягом цього часу спостерігаються наступні подій: весняний плач, розпускання бруньок і ріст пагонів, цвітіння, поява і зростання ягід, визрівання лози, опадання листя.
Весняний плач
Якщо наприкінці березня - початку квітня надрізати лозу, то можна побачити, як відбувається виділення прозорої рідини, яку називають пасока. Сама пасока містить в собі 98 відсотків води і близько 2 відсотків органічних і мінеральних речовин. Це явище є свідченням того, що земля в районі залягання коріння прогрілася і коренева система здорова. Процес сокоруху говорить про те, що коренева система починає перекачувати воду і мінеральні речовини в наземні органи куща. У цей момент лоза легко гнеться і можна здійснювати процес її підвязки до опори.
Цвітіння виноградуПроцес розпускання бруньок і росту пагонів
Даний період починається в кінці квітня- початку травня. З тих пір, як встановлюється середньодобова температура 15°С, відзначається масове розкриття вічок. Пагони починають своє активне зростання, також ростуть корені і суцвіття. При огляді листових пазух можна побачити закладання нових вічок. Цей період характеризується безліччю агротехнічних заходів: обломка, боротьба з хворобами і шкідниками, проводиться поливання з підживленням. Як тільки зелені пагони виростають до довжини в 40-50 сантиметрів, їх підв'язують до опор.У першій половині червня, як тільки температура досягне 17°С, на пагонах, які досягли своїх максимальних розмірів, починають з'являтися суцвіття. Для даного процесу оптимальною є температура в 25-30°С. Саме в цей період і відбувається закладка майбутніх суцвіть. Необхідно особливо ретельно стежити за появою хвороби мілдью, так як вона особливо небезпечна саме в цей момент і може істотно зашкодити молодим суцвіттям. Також потрібно стежити за тим, щоб молоді пагони були підв'язані якнайкраще, проводять друге і третє підв'язування. Під час цвітіння виноград не поливають. 

Зростання ягід
Зростання ягід, в залежності від сорту, починається з середини червня і закінчується в кінці серпня. Коли дана фаза підходить до свого завершення, то ягоди досягають своєї нормальної величини і вбирають у себе всі корисні речовини. Саме в цей період необхідно особливо зосередитися на забезпеченні кущів вологою з поживними речовинами. Від цього безпосередньо залежить якість врожаю і його розміри не тільки в поточному, але і майбутньому році. Тому що саме в цей момент відбувається закладка і формування суцвіть, які будуть зимувати в вічках.
Не можна забувати і про своєчасну обробку від оїдіума.
Дозрівання виноградуПроцес дозрівання ягід
У цьому періоді відбувається накопичення ягодами цукру і ароматичних речовин і зниження кислотності. Ягоди стають м'якими, набувають колір, властивий сорту винограду. Крім того, на ягодах з'являється захисний восковий покрив. Мілдью більше не загрожує таким ягодам, однак з'являється підвищена небезпека ураження сірою гниллю. Це може відбутися при вологій і прохолодній погоді. У лозі йде посилений процес визрівання, а в корінні і багаторічних пагонах, відбувається посилене накопичення органічних речовин. У цей проводять підживлення фосфорними і калійними добривами. Триває боротьба з хворобами та шкідниками.
Процес визрівання лози та опадання листя
Є завершальним у періоді вегетації. Якщо він пройшов повністю, то рослина краще переживе зимовий період. Однак часто цей процес переривається несподіваними осінніми заморозками, що позначається на майбутньому врожаї негативним чином. У цей момент проводиться процес заготівлі черенків. Здійснюється підзимовий полив з розрахунку 150-200л на кущ.
Можна починати вкривання кущів на зиму.

Саджанці та живці винограду оптом і вроздріб (від однієї одиниці) з доставкою в будь-який регіон України. ✅