вівторок, 15 жовтня 2013 р.

Сіра гниль

Сіра гниль
Сіра гниль
 Вражає всілякі рослини. Гриб може розвиватися навіть при дуже невисокій температурі, вражає всі зелені частини куща і однорічну деревину, прищепні і підщепні живці, місця з'єднання щеплень, в період стратифікації перешкоджає утворенню калюсу, зрощенню щеплень. При холодній і сирій весні сіра гниль може вражати бруньки і молоді пагони, особливо ослаблені та пошкоджені заморозками. В особливо вологі роки хвороба може вражати і листя, на яких з'являються бурі некротичні плями. Великої шкоди сіра гниль може наносити деревині після пошкодження градом і оїдіумом, поселяючись на тканинах і послаблюючи їх.
Найбільш небезпечна сіра гниль, коли вона розвивається на гронах винограду. Гриб вражає вже дозріваючі ягоди, у яких тріснула шкірка. Ягоди покриваються сірим пліснявим нальотом навколо тріщин. Потім шкірочка відділяється від м'якоті, яка стає кислою і з неприємним цвілевим запахом. Ягоди заражають одна одну, і гроно перетворюється на кашоподібну масу, покриту сірим нальотом. Сильно уражені сірою гниллю грона непридатні для переробки та зберігання.
Захисні заходи
Агротехнічні
1.Своєчасне видалення з виноградника опалого листя, залишків гребенів і пошкоджених гнилизною ягід, старої відмерлої кори.
2.Необхідно застосовувати добре провітрювані формування кущів.
3. У період дозрівання видаляти листя в зоні грон.
Хімічні
1.Обприскування наступними фунгіцидами: Топсин М, Ровраль (перед змиканням ягід у гроні і на початку дозрівання).
2. Побічною дією на сіру гниль володіють і інші фунгіциди, які застосовують проти мілдью і оїдіуму - Мікал, Байлетон.
Саджанці та живці винограду оптом і вроздріб (від однієї одиниці) з доставкою в будь-який регіон України. ✅