неділю, 13 серпня 2017 р.

Полив винограду


          Виноград має потужну кореневу систему і доволі добре переносить посуху. Але при вирощуванні в умовах нестачі вологи виноград значно втрачає по кількісті і якості врожаю. Тож для отримання гарних врожаїв високих кондицій на виноградниках застосовують полив, який є одним з найважливіших агротехнічних заходів по догляду за виноградом.
Поливи необхідно приурочувати до певних фаз розвитку виноградного куща:
1. Початковий період вегетації- від розпускання вічок до цвітіння;
2. Після цвітіння для зростання зав'язі;
3. При наливанні ягід і на початку дозрівання;
4. Восени, до або після вкриття кущів на зиму. Сухий грунт пористий і під час сильних морозів земля лопається і рве коріння. У тріщини заходить морозне повітря і частково вражає кореневу систему.
Водоспоживання знижується в період зрілості ягід і дозрівання лози. Поливи виноградника ефективно поєднати з підкормкою добривами.
Способи поливу винограднику існують слідуючі:
     1. Поверхневий полив - вода з поливального шланга ллється під кущ. При цьому способі витрати води просто величезні. Доводилось чути, що нікопольчани в період наливання ягід на 1 сотку виноградника виливають 5 кубів води за неділю. Фантастика! Вода ллється, частково випаровується, провокується розвиток грибкових хвороб.
     2. Полив у канавки. В міжряддях нарізають канавки глибиною до 25-30 см на довжину ряду, поливний шланг кладуть в верхній точці. Після поливу для зменшення випаровування води канавки засипають землею.
     3. Крапельний полив. Найбільш модний. Переваги- економне використання води. Проте є і суттєві недоліки цього способу поливу: поверхневе зволоження грунту(до 20 см), що провокує розвиток поверхневих(росяних) коренів куща, в той час як основні(п’яточні) корені, які залягають глибше(40-60см), залишаються без вологи.
     4. Полив через дренажно- поливні траншеї. Посередині міжряддя викопується траншея, яка в поперечному перерізі має вигляд трапеції. Приблизні розміри слідуючі: глибина -50 см , дно - 40 см, верх -60 см. На 30 см траншею заповнюють щебенем(можна битою червоною цеглою), потім все застеляється поліетиленовою плівкою. В плівці робиться отвір під поливальну трубу, яка після встановлення виступає над рівнем поверхні грунту на 10-15 см. Поверх плівки накидають землю.
Облаштування траншей пов'язане з великими трудовитратами і певними фінансовими вкладеннями , але це все потім при догляді за виноградником окупається, дозволяючи максимально раціонально використовувати воду і поєднувати поливи з кореневими підживленнями.
      5. Полив через дренажно- поливні колодязі. Полегшений варіант поливу через траншеї. До переваг такого способу потрібно віднести невеликі матеріальні і фізичні затрати, а також, що головне, ефективне використання води.

      В нашому селі відсутній водопровід, біля винограднику немає ставка, тож полив можливо здійснювати тільки  водою з криниці, попередньо нагрітою на сонці. Невеликі об’єми води примушують раціонально її витрачати і тому з усіх способів для мене самий прийнятний полив через дренажно- поливні колодязі.
Такі колодязі розміщують на винограднику вздовж осі ряду між сусідніми кущами, або в міжряддях в місці перетину діагоналей квадрату, в вершинах якого розташовані кущі.


Каталог-прайс на черенки та саджанці винограда на осінь 2020р.- весну 2021р.
Один ряд                                                                    Більше одного ряду

Етапи облаштування дренажно- поливних колодязів виглядають  наступним чином:
Дренажно- поливний колодязь.
1. Викопую яму 60х60 см в перетині і такої ж глибини.
Дренажно- поливний колодязь.
2. Висипаю 2 відра перегною- сипцю.
Дренажно- поливний колодязь
3. Кладу битий червоний кирпич. До поверхні землі залишається 30 см.

Дренажно- поливний колодязь.
4. Кирпич щільно, щоб не допустити замулення його землею, накриваю поліетиленом. По цєнтру плівки в отвір встановлюю каналізаційну трубу діаметром 10 см і довжиною 60 см.

Дренажно- поливний колодязь.
5. Поверх плівки насипаю землі до рівня поверхні. 20 см труби виглядає з землі. Залишилось накрити трубу 3 л пляшкою з обрізаною горловиною. 



Ось приблизно так. Гарних Вам врожаїв.
Саджанці та живці винограду оптом і вроздріб (від однієї одиниці) з доставкою в будь-який регіон України. ✅