вівторок, 15 жовтня 2013 р.

Мілдью


Мільдью на ягодах
Мільдью на ягодах
Мілдью (Несправжня мучниста роса)

Мільдью
Найбільш поширене захворювання винограду. Перша ознака захворювання - поява влітку на молодих і дорослих, але ще зростаючих листках маслянистої плями округлої форми будь-яких розмірів. У вологу погоду з нижнього боку на плямі утворюється білий борошнистий наліт. З часом тканина на плямі відмирає: уражені місця спочатку жовтіють, потім стають червоно- бурими, з яскраво вираженими процесами відмирання і засихання. Сильно уражені листя опадають, зелені пагони можуть бути без листя.На старих листках восени з'являються дрібні плями, обмежені жилками, тканина на місці появи плями швидко жовтіє і відмирає. У цілому лист набуває хлорозного забарвлення. Такий прояв захворювання на листках називають осінньої мозаїкою. В сиру погоду на плямах може бути білий борошнистий наліт.

Мільдбю
Зимує збудник мілдью у вигляді ооспор в опалому хворому листі. Зберігає життєдіяльність від двох до п'яти років. Після первинного появи на листках хвороба може перейти і на суцвіття, або грона, що дуже небезпечно для врожаю. Мілдью вражає гребінь, на якому з'являються подовжені плями інтенсивно зеленого кольору. Тканина плями пізніше відмирає: це порушує нормальний рух соку і викликає всихання частини суцвіття або грона, які за сприятливих для розвитку мілдью умов гинуть майже повністю. При ураженні мілдью більших, але ще зростаючих ягід на них виникають вдавлені плями. Ягоди зморщуються і легко опадають, врожайність знижується.
Мінімальний інкубаційний період розвитку мілдью- 4 дні при оптимальній температурі повітря для розвитку 24-25°С; з підвищенням або пониженням середньодобової температури він подовжується.
    Якщо виноградні кущі серйозно вражені мільдью, порушується їх життєдіяльність, внаслідок чого пагони можуть не визріти і знизиться врожай як у поточному, так і в майбутньому році, потрібно застосовувати такі заходи:
МільдьюЗахисні заходи
Агротехнічні
1.Вирощування рослин з добре провітрюваної кроною;
2.Розташування рядів винограду вздовж пануючих вітрів;
3.Дозоване навантаження кущів вічками;
4.Своєчасна обломка, чеканка і підв'язка пагонів;
5. Не допускати, щоб нижче першої дроту звисали грона і зелені пагони, які після дощів будуть знаходитися близько до сирої землі і забруднюватися;
6. Домагатися, щоб між землею і перший дротом був суцільний, на всю довжину ряду, просвіт для провітрювання.
Хімічні
1.Першу обробку проводять при відростанні лози на 20-25 см(по п’ятому листу), так як багаторічна практика показує, що саме з цим періодом збігаються терміни розвитку збудника мілдью;
2.Друге обприскування проводять до цвітіння винограду;
3.Третє- після цвітіння винограду;
4.Наступні обприскування проводять залежно від погодних умов, інтенсивності розвитку хвороби та з урахуванням тривалості захисної дії;
Найбільш раціональна система захисту виноградників від мілдью заснована на проведенні захисних обробок в оптимальні терміни і на поєднанні фунгіцидів контактної та системної дії, щоб виключити звикання і максимально використовувати всі переваги того чи іншого фунгіциду. Системні фунгіциди слід застосовувати поспіль не менше двох разів на найбільш небезпечні періоди ураження мілдью; якщо термін обробки контактним фунгіцидом упущений і зараження мілдью сталося, то протягом 2-3 днів його ще можна зняти системним фунгіцидом. При застосуванні системних фунгіцидів наступні обробки проводять після закінчення строку їх захисної дії. При застосуванні контактних фунгіцидів, кожну наступну обробку проводять у міру наростання нових 3-4 листків(через 8-10 днів).
Системні фунгіциди мають перед контактними переваги, що виражаються в тому, що через 0,5 години після нанесення на рослину вони проникають всередину, не змиваються дощем, пересуваються по рослині і частково виправляють положення після неякісно проведеної хімічної обробки, мають лікувальну дію в перші 2-3 дні після зараження мілдью.
Проти мілдью рекомендовані наступні фунгіциди: Акробат МЦ, Антракол, Блу бордо, Делан, Дітан М-4, Еупарен, Квадрис, Купроксат, Мерпан, Микал, Пеннкоцеб, Ридоміл Голд, Стробі, Танос, Флінт, Фольпан, Чемпіон, бордоська рідина, хлорокис міді.




Саджанці та живці винограду оптом і вроздріб (від однієї одиниці) з доставкою в будь-який регіон України. ✅