неділю, 13 серпня 2017 р.

Вкриття винограду на зиму

     Виноград є теплолюбивою рослиною і вирощується на півдні України у районах, де температура взимку ніколи не опускається нижче -20°С без вкриття на зиму. Щоб його вирощувати в центральних і північних районах з більш суворим кліматом і уникнути вимерзання взимку в разі стійких морозів, необхідно виноград на зиму вкривати.

    Ще більш чутлива до низьких температур коренева система винограду. Зниження температури грунту до -6°С викликає пошкодження мочковатой частини коренів. Якщо при обмороженні надземної частини куща вона відновиться, то при підмерзання коренів винограду рослина загине.
    Підготовка винограду до зими - важливий етап його агротехніки. Недотримання правил може призвести до великих втрат майбутнього врожаю.     Потрібно знати, що винограду в зимовий період страшні зовсім не люті морози. У першу чергу, лоза страждає від зледеніння і частих перепадів температур. Випавший сніг не завдасть шкоди кущу, а буде служити своєрідним покривалом від негоди. Найнебезпечніше для винограду- мороз після дощу і пов'язане з цим обмерзання, а без цього кущі здатні витримувати досить низькі негативні температури.
     Постійні перепади температур від відлиги до заморозків впливають і на вегетацію рослини. Справа в тому, що розташовані в пазухах лози вічки з відлигою пробуджуються і починають набухати, а мороз, який раптово повернувся, смертельний для них. Зазвичай, найбільш стійкі до цього явища пізні сорти, так як їхні вічки пробуджуються набагато пізніше, ніж у ранніх сортів винограду. Якщо залишити лози у вертикальному положенні і замотати їх папером або іншим матеріалом- це не врятує їх від морозу, температура під таким укриттям буде нітрохи не вище ніж на повітрі. Це вбереже тільки від зайвого висихання пагонів від зимових вітрів.

     Виноград до вкриття знімають зі шпалери, роблять обрізку, видаляють рослинні залишки і обрізки лоз, обробляють кущі залізнім або міднім купоросом. Якщо в районі виноградника багато мишей, то разом з лозою закладають пакетики «Крисиної смерті».
      Для того , щоб створити винограду комфортні умови , при підготовці його до зими застосовують різні способи вкриття, які мають як переваги, так і недоліки: шифером, дерев'яними щитами, поліетиленовою плівкою, мішками, землею. Вибір буде залежати від Вас.
     При вкритті грунтом в теплі зими частина вічок в результаті контакту з землею випріває, а лоза може вражатися небезпечною хворобою бактеріальним раком. Землю для вкриття безпосередньо з під кущів брати не можна- це може призвести до підмерзання коренів. Вкривання землею доволі трудомістка операція.
    Тому бажано вкривати лози повітряно- сухим способом.
    При вкритті плівкою лоза винограду витримує значні морози, але небезпека полягає в тому, что при настанні тепла вічки починають вегетацію і при поверненні весняних заморозків можуть загинути.За цим треба стежити і своєчасно весною відкривати плівку.
    Доволі поширеним способом в містах є вкриття винограду листами шиферу. Двохметрові паркани між садибами стримують вітер і лоза прекрасно зимує. Просто і швидко.
Один мій знайомий виноградарь з Кіровограду досить успішно для вкриття використовує новорічні деревця, які викидають городяни після свят. Гіллям вкриває виноград, а стовбурами протоплює баню. Подвійна користь. До Нового року виноград притиснутий до земли, але нічим не вкритий. 
    Перед укриттям винограду буде добре пролити кореневу систему водою. Крижана кірка дозволить їй набагато легше перенести сильні морози, ніж вона залишиться сухою в промерзлій землі.
    Для визначення часу вкривання керуйтеся прогнозом погоди в регіоні і проведіть ці дії після перших заморозків, які винограду ще не страшні. Укриття лоз треба закінчити до настання морозів, інакше лоза стане ламкою.
    Дотримання цих простих правил при підготовці плантації винограду до зими, допоможуть Вам зберегти в цілості ваші виноградні кущі і зібрати в майбутньому році прекрасний врожай.

Пропоную Вашій увазі, шановні читачі, послідовність вкриття кущів на своєму винограднику:


Каталог-прайс на черенки та саджанці винограду на осінь 2021р.- весну 2022р.
До обрізки

Каталог-прайс на черенки та саджанці винограду на осінь 2021р.- весну 2022р.
Два рукава Рошфора після обрізки. Зайвим елементом на фото є хвіст кота.  
Каталог-прайс на черенки та саджанці винограду на осінь 2021р.- весну 2022р.
Лоза притиснута до землі скобами з вишняку.
  Сьогодні 19 листопада, не прогнозується в найблищі 10 днів різкого зниження температури, тому з вкриттям мішками і плівкою не кваплюся. Поки що все.

Минув тиждень і я розпочав вкривати виноград. Можливо, потрібно було ще зачекати і вкривати пізніше, в грудні. але потім "місити" багнюку... Не виключене й різке похолодання, а вкрити 70 кущів швидко не вийде. 
Каталог-прайс на черенки та саджанці винограду на осінь 2021р.- весну 2022р.
 Перший шар. Вкриваю розрізаними навпіл поліпропіленовими біг-бегами(мішки- контейнери для добрив)
Ряд, вкритий біг- бегами
Ліворуч- ряд, вкритий біг- бегами
Вкриття винограду
Другий шар. Розрізаний на полоси по 1 метру б/в рукав для зберігання зерна вкладаю білою стороною вверх.
Вкриття винограду рукавом для зберігання зерна
Ліворуч- ряд, вкритий рукавом для зберігання зерна. Праворуч- ряд, де краї плівки вже прикидані землею.



Роботи по вкриттю винограду закінчені.
Саджанці та живці винограду оптом і вроздріб (від однієї одиниці) з доставкою в будь-який регіон України. ✅