неділю, 16 лютого 2014 р.

Кільчування винограду в грунтовій ямі

      Щоб викликати одночасний розвиток коренів і пагонів, потрібно до посадки створити для нижньої частини черенків кращі температурні умови, ніж для верхньої частини.
Суть методу: підготовлені черенки встановлюються в холодну яму «вверх ногами». Таким чином вічки виявляються внизу, де холодно і темно, а нижні зрізи- біля поверхні ями, де сонячно, тепло і волого.
    Підготовка: лози знімаються зі зберігання за 4-5 тижнів до часу висадки. Черенки після нарізання вирівнюють по нижньому зрізу і зв'язують в пучкок. Далі на 1-2 доби ставлять у воду для поповнення запасів вологи.
    Для кільчування вибирають відкрите місце, освітлене сонцем протягом усього дня. Черенки ставлять так, щоб вони знаходилися на 15 см нижче рівня верхнього краю ями, тобто рівня поверхні грунту. Після цього живці засипають вологою рихлою землею шаром 10 см, зверху вкривають тонким шаром гною і встановлюють термометр. Далі яма щільно накривається парникової рамою або шматком поліетиленової плівки. Температура землі, якої укриті живці, повинна бути 24-26°С. Якщо вона в сонячні дні піднімається вище 26°С, то плівку на день піднімають, а на ніч опускають і закривають соломою. Весь час спостерігають за вологістю ґрунту і в міру потреби його поливають. У холодну похмуру погоду для поливу рекомендується брати теплу воду. Стежать також, щоб не було отворів внаслідок осідання землі в порожнечі між живцями. Якщо такі отвори з'явилися, їх зараз же засипають.
     У сонячну погоду кільчування триває 15-18 днів, у похмуру- близько 25 днів. Кільчування закінчують тоді, коли на нижній стороні черенків з'явився каллюс і починають з'являтися корінці. Калюс- це біла пухка тканина, що утворюється на місці зрізу спочатку у вигляді кільця по краях, а потім суцільним напливом по всьому зрізу. Не можна допускати утворення коренів на черенках довше ніж 2 мм, такі черенки можуть загинути при пересадці в грунт.
  Шановні читачі, пропоную Вашій увазі біль прогресивний, сучасний пристрій для кільчування для невеликої кількості черенків(орієнтовно, до 30 штук), який простий в виготовленні і за допомогою якого ви отримаєте хороший вихід саджанців.
Саджанці та живці винограду оптом і вроздріб (від однієї одиниці) з доставкою в будь-який регіон України. ✅