неділю, 13 серпня 2017 р.

Безштамбове віялове чотирьохрукавне формування винограду

      При вирощуванні винограду існує дуже багато різних типів формувань куща. Але всі вони діляться, в основному, на штамбові і безштамбові. Штамбові застосовують при посадці морозостійких сортів, а також на неукривних виноградниках. Бесштамбові формування застосовують у районах, де на зиму кущі вкривають.
     Для особистих виноградників використовують віялові і багаторукавні віялові формування та вертикальний, похилий, косий кордони.
     Багаторукавне віялове формування виноградного куща- одна з найпоширеніших для вкривної зони. Її практичність, зручність обробітку та укриття підтверджені тривалим досвідом. Може відрізнятися кількістю і довжиною рукавів, вирощуватися на одно-, двухплоскостній шпалерах, козирьку, але принцип формування залишається тим же.
       Я вирощую безштамбовий віяловий чотирьохрукавний кущ на вертикальній одноплоскістній шпалері. Про етапи виведення віяла і піде мова в цій статті. Малюнки виконані мною в масштабі. Шпалера складаеться з п’яти проволок, які розміщені відповідно через 50, 30, 50, 50, 50см. Загальна висота складає 2,3 метри.
       Формування виноградного куща починається з моменту посадки саджанця і початку зростання зелених пагонів. Як садити саджанець можна читати тут. У перший рік надаємо рослині відносну свободу. У міру зростання пагони підв'язуємо до кілка, далі до дроту шпалери- вільно, без перетяжки, з запасом на їх потовщення. При своєчасному і хорошому догляді за молодими рослинами в перший рік посадки на кожному саджанці розвиваються олна або дві лози, які можуть за літо досягти висоти більше 1,5 м.
       Хімобробки від грибних захворювань проводяться частіше, ніж для дорослих кущів винограду.
 Перший рік
     Якщо за літо на кущику розвинувся тільки один пагін(на мал.1 зображений зеленим кольором), восени залишають на ньому два-три нижніх вічка, з яких виросте за слідуючий вегетаційний період два сильних пагони. Зробити це необхідно. Однорічна коренева система зможе прогодувати тільки 1 або 2 нормальних пагони. Восени кущики вкривають (попередньо провівши обрізку, або залишивши її на весну).
Другий рік
     В слідуючому році з залишеного минулої осені пенька(зелений колір) потрібно виростити 2 лози(синій колір). Восени перед вкриттям на зиму кожен з них також обрізають на два-три вічка(на малюнку- чорні рисочки)
Чотирьохрукавне віяло
1. Кущ в  такому вигляді можна отримати за 2 роки після посадки.
 Третій рік
       До осені виростає 4 пагони(світло-зелений колір). Під час вегетації проводять пасинкування, щоб кущ не перетворювався на "віник", який складається з слабких, малопродуктивних лоз, які тільки будуть виснажувати рослину. Восени третього року  на чотирьох лозах для формування рукавів відрізають всю верхню частину до нижнього дроту. Рукава при цьому розміщують під кутом 40°(два зовнішніх) і до 45°(два внутрішніх) до нижньої проволоки.
Чотирьохрукавне віяло
2. Кущ в такому вигляді отримують за 3 роки після посадки. Перед вкриванням рукава потрібно обрізати.

Дивлячись, яка сила розвитку куща, в подальшому вибирають слідуючі способи виведення віялового формування: 

1. З сучком заміщення 
Четвертий рік
     Вище дроту на пагонах зберігають по два вічка, всі інші, що йдуть до штамбу, засліплюють(вищипують- зображено чорними рисочками). Це наші майбутні чотири рукави куща. На протязі свого життя рукави повинні бути "голими" до першої проволоки. Довжину майбутніх рукавів планують мінімально можливу для обраних умов (висота нижньої дроту, місце і довжина стрілки плодоношення на шпалері). На цьому етапі на кожному рукаві потрібно сформувати плодову ланку, яка складається з сучка заміщення і плодової стрілки. Слід звернути увагу на розташування двох верхніх вічок: зовнішні вічки, які будуть обрізатися коротко(на сучок), розміщені нижче.
    На четвертий рік з двох вічок, що залишилися на кожній лозі, за вегетаційний період виростає дві лози(червоний колір).
Восени остаточно створюється віялова форміровка винограду. На кожному рукаві з зовнішнього боку куща відрізають коротко всі чотири нижні пагони на сучок заміщення по 2-3 вічка(місця зрізів показано чорними рисочками), а чотири верхні пагони- на плодову стрілку по 6-12 вічок(в залежності від сорту). Кущ на четвертому році життя дає врожай. У цей період треба стежити, щоб кущ не перевантажити гронами і вчасно здійснювати зелені операції.




Чотирьохрукавне віяло
3.1. Кущ в такому вигляді можна отримати за 4 роки після посадки.
П’ятий і наступні роки
      Рукава підвязують під кутом не більше 45° до перщої проволоки шпалери, плодові стрілки (червоний колір) розміщують горизонтально, рівномірно розподіляючи по площині шпалери. З неї і сучка заміщення виростають плодові лози, які несуть врожай. Лози необхідно рівномірно розміщувати на шпалері, проводити всі необхідні агротехнічні заходи. Нижні лози, які виросли на сучках заміщення знову вкорочують на сучок заміщення, а верхні лози, з урахуванням майбутньої форми куща- на плодову стрілку. На наступний рік все повторюється: нижні пагони на сучках заміщення знову залишають на сучок заміщення, а верхній - на плодову стрілку. Рукава будуть подовжуватися з кожним роком, в ідеалі, на довжину одного міжвузля.

Чотирьохрукавне віяло
4.1. Кущ в такому вигляді можна отримати на 5 рік після посадки. Перед вкриттям необхідно провести обрізку(чорні риски). Під час обрізки відаляється приблизно 80 відсодків лози.

 2. Без сучка заміщення
Четвертий рік
     Можна, звичайно, обійтися і без сучка заміщення. Для цього нам потрібний потужній кущ з довгими добре визрівшими рукавами.
Чотирьохрукавне віяло
3.2. Якщо рукави виросли потужні, то плодовими стрілками, які розміщують горизонтально, служать продовження рукавів. Восени, перед вкриттям, першу плодову лозу залишають, все інше видаляють.

П’ятий і наступні роки

Чотирьохрукавне віяло
4.2. Все повторюється. На плодову стрілку залишають першу плодову лозу, все інше видаляють(чорні риски). Щоб ця лоза добре визріла і заклала хороший врожай на слідуючий рік, в поточному році суцвіття з неї видаляють. Обрізку плодової лози роблять згідно особливості сорту.

P.S. Якщо в перший рік посадки саджанця  вдається виростити дві лози, то термін виведення чотирьохрукавного віяла скорочується на один рік і становить 3 роки. 
Але і цей процес можна прискорити.  
Для цього необхідно виростити сильні кущі в перші роки після посадки, що досягається застосуванням агротехники на високому рівні: поливів, підживлень і ретельного догляду за грунтом. На молодих кущах сильні лози, коли вони досягнуть 6 міжвузля, прищипують над 4-5-м листком. У результаті розвиваються пасинки, з яких навесні наступного року формують рукави; потім всі сильні пагони на рукавах знову прищипують, формуючи плодові ланки (стрілки та сучки заміщення).
Саджанці та живці винограду оптом і вроздріб (від однієї одиниці) з доставкою в будь-який регіон України. ✅