неділю, 13 серпня 2017 р.

Як я саджаю саджанець

      Виноград - рослина, що потребує для свого розвитку багато тепла та сонця. При садінні винограду та догляду за ним на цю обставину треба постійно зважати.
     Ділянка, що має південний схил- найкраща для посадки винограду, так як буде більше прогріватися сонцем. Підготовку ями для посадки винограду восени або весною слід почати заздалегідь.
      У щойно викопану яму саджати не можна- земля в ній почне осідати і затягуватиме глибше посаджений саджанець і може порвати йому коріння.
      Садити виноград можна двома видами саджанців: звичайними зі шкілки та вегетуючими саджанцями в контейнерах.
Якщо саджанець виявиться підсушеним, то його слід вимочити у воді одну-дві доби.Для кращої приживлюваності саджанець слід підготувати до посадки. Коріння переглядають, пошкоджені і всі, які розташовані вище двох нижніх вузлів, видаляють, інші освіжають, підрізавши на 10-15см.
     У центрі посадкової ями викопується ямка, глибина якої повинна забезпечити заглиблення саджанця на 45-50 нижче рівня землі, причому верхнє вічко саджанця повинне бути на 15-20см нижче рівня горизонту, щоб у майбутнього куща не було надземного штамба. Саджанець встановлюють в ямці, розправляють коріння, засипають і ущільнюють грунт, поливають і роблять остаточну досипку. Землю не досипати до верху 15-20см, нехай саджанець так в ямці і росте: і коріння добре прогріється, і поливати зручно.
  Спробую намалювати розріз посадкової ями і розміщений в ній саджанець.
Саджанці винограду на осінь 2021 року.

       Якщо посадка осіння, то з настанням заморозків саджанець обрізати на 3-4 вічка, накрити пляшкою без дна і пробки і засипати землею - повністю, з горбком, вкриваючи саджанець на зиму.
                                          Послідовність підготовки посадкової ями:
Посадкова яма
1. Викопую яму 85-90 см глибиною, 80х80 в перетині. Родючий верхній шар землі складаю в одну сторону від ями, а нижній, неродючий- розкидаю по ділянці;
Посадкова яма
2. Для дренажу висипаю 2 відра щебеню або битого червоного кирпичу. Для підживлення та поливу встановлюю трубу з надітим куском плівки;
Посадкова яма
3. Насипаю на дно ями 7-8 відер перегною-сипцю, 3 літри деревної золи, 300 г суперфосфату, по 2 відра землі та піску, перемішую;
Яма для посадки винограду
4. Досипаю землі до рівня 10-15см від верха і виливаю в яму 5-6 відер води. Через деякий час, приблизно 2 тижні, земля в ній осяде. Посадкова яма готова.



Саджанці та живці винограду оптом і вроздріб (від однієї одиниці) з доставкою в будь-який регіон України. ✅