неділю, 13 серпня 2017 р.

Зелені операції на винограднику



 Зелені операції - це операції з вегетуючими частинами рослини. Їх треба проводити своєчасно, коли зелені частини рослини ще ніжні і легко видаляються без застосування ріжучого інструменту (пальцями, нігтями). До зелених операцій відносяться:
1. Підв'язка винограду. Суха підв'язка - підв'язування навесні рукавів і лози до нижньої проволоки горизонтально. Зелена підв'язка - підв'язування пагонів до верхніх проволок вертикально по мірі їх зростання.
2. Видалення двійників(трійників). З одного вічка повинен виходити один пагін(залишають найсильніший).
3. Виламування «зайвих» пагонів. Пагони повинні розташовуватися вертикально в середньому на відстані 10 см один від одного в одній площині (для 1- площинної шпалери), інакше це призведе до загущення і, як наслідок, до поганої провітрюваності.
4. Видалення вусиків. Вусики є видозміненими суцвіттями і призначені для прикріплення лози до опори. Пагони підв'язують до шпалери, а всі вусики видаляють(постійно), тому що на їх ріст витрачається багато поживних речовин.
5) Весняна чеканка - прищипування верхівок плодоносних пагонів (точки росту) на 3-5 см за 2-3 дні до початку цвітіння з метою залучення додаткових поживних речовин до суцвітть. Зростання лоз під час цвітіння тимчасово сповільнюється, поліпшується запилення, зменшується осипання і горошіння. Це позитивно позначається на якості ягід і грон, урожайності куща. Але, за рахунок збільшення врожаю, дозрівання ягід і накопичення цукру затягується. Далі точка росту утворюється з верхнього пасинка і ріст лози поновлюється.
6. Пасинкування. Пасинки потрібні для  поповнення недостатньої зеленої маси. Якщо кущ нормально розвивається, то пасинки прищипують після 2-го листка, вторинні пасинки (з пазух листя пасинків) прищипують після 1-го листка.
7. Проріджування листя (від 5 до 10). В дощове літо і тільки на сильнорослих кущах для кращого провітрювання.
8. Відкриття грон сонячним променям(за 10-15 днів до повного дозрівання). Якщо температура повітря вдень в тіні не перевищує 32ºС. При більшій температурі ягоди під сонцем отримують опіки і в'януть.
9. Літня чеканка. Прищипка плодоносних пагонів над 10-12 листом від грона в середині серпня після випрямлення коронок (тобто уповільнення росту пагонів), залишити 1-2 верхніх пасинка.
При всіх операціях в лози завжди повинна залишатися т.зв. "Точка росту", тобто ціла коронка з якої вона буде розвиватися далі. Гроно (особливо велике) живлять не менше 10 листків над нею.
Вчасно проведена чеканка зупиняє ріст пагона, забезпечує додаткове харчування грона, прискорює дозрівання і накопичення цукру в ягодах, покращує (але не прискорює) визрівання лози. Слабо зростаючі пагони і кущі чеканку не потребують.
10. Видалення нижнього листя в кінці літа для прискорення визрівання лози.
11. Осіння обрізка лози. Всі листя й невизрівші частини лози видаляються. Далі формується плодове ланка(стрілка плодоношення + сучок заміщення).
12. Відновлення винограду після зимових морозів. Якщо після відкриття куща навесні жодне вічко не вижило, то кущ обрізають «на чорну голову», або на сленгу - «на зворотний ріст. Тобто обрізають всю лозу, а може і всі рукава, залишаючи тільки голову куща. І чекають до середини липня, коли з'являться нові пагони із сплячих бруньок голови або вовчки з підземного штамба.
Саджанці та живці винограду оптом і вроздріб (від однієї одиниці) з доставкою в будь-який регіон України. ✅