неділю, 13 серпня 2017 р.

Кільчування в тирсі

Від Богдана Гаморака
м. Тлумач Івано-Франківської обл.
Свій пристрій для кільчування Богдан Гаморак зробив так: у ПЕТ-пляшки обрізав верхню і нижню частини, потім нижню частину встановив на полімерну сітку (можна використовувати ту, котра застосовується для проведення штукатурних робіт) і прикріпив її до пляшки з допомогою скотчу. Такий своєрідний прилад автор встановив на дощечку, насипав у нього до половини пропарену тирсу і поставив на неї черенки. Проміжки між ними так само заповнив тирсою до самого верху, а самі живці вирівняв і все полив теплою водою. Потім почав готувати основу для приладу. Задля цього використав пластмасову кришку, котрою закривалося відро з-під водоемульсійної фарби. Насипав на неї тирсу шаром 2 см, ущільнив її і полив водою. Після того як з приладу стекла вода, Богдан Гаморак поставив його на кришку з тирсою. Потім зверху на прилад для кільчування встановив також пляшку з обрізаним дном і поставив його на підвіконня вікна, що виходить на південь над батареєю опалення.
     У перші дні кільчування черенків верхню пляшку на приладі можна прикривати ковпачком, а пізніше для поліпшення вентиляції його зняти. Завдяки теплим батареям у нижній частині приладу для кільчування, де розміщуються п’ятки живців, температура на 5-6 градусів вища, ніж у його верхній частині. Через 10-15 днів після початку кільчування можна перевірити, як відбувається процес вкорінення. Коли корінці почнуть вростати в сітку, її необхідно зняти. До цього часу тирса ущільниться так, що і не розсипатиметься без сітки.
      Виноградарь зазначає, що краще кільчувати черенки одного сорту, тому що корінці різних сортів відростають неодночасно. Після того як з’являться зелені пагони на живцях і виростуть корені, можна зняти верхню ПЕТ-пляшку, котра виконувала роль теплички. Після загартування живці готові до садіння. Їх у кінці квітня — на початку травня можна буде саджати на постійне місце у відкритий ґрунт чи в шкілку. До осені посаджені живці дають великий приріст лози, котра добре визріває.
Саджанці та живці винограду оптом і вроздріб (від однієї одиниці) з доставкою в будь-який регіон України. ✅