неділю, 13 серпня 2017 р.

Основні вимоги і правила при обрізуванні виноградного куща


1. При перевантаженні кущів вічками зменшується довжина й товщина пагонів. Вони гірше розвиваються і погіршується їх плодоносність;
2. Якщо коріння мають пошкодження, необхідно зменшити навантаження куща скороченням вічок;
3. При формуванні нового рукава за допомогою вовчкових пагонів нижче його не повинно бути ран та зрізів;
4. При пошкодженні та старінні рукавів починають розвиватися пагони з сплячих вічок на голові куща. У результаті приріст на таких рукавах слабкий, грона і ягоди дрібні. Рукав необхідно замінити;
5. Для підвищення навантаження менш урожайних сортів з дрібними гронами застосовують середню обрізку плодових стрілок;
6. Залишення на кущах більшої кількості стрілок меншої довжини дозволяє підвищити врожайність на відміну від ситуації меншої кількості стрілок при більшій довжині. Зміною довжини обрізки можна змінити якість врожаю;
7. Високоврожайним сортам з великими гронами оптимально підходить коротка обрізка;
8. При дуже довгій обрізці плодових лоз знижується якість врожаю;
9. При зменшенні довжини обрізки плодових лоз і навантаження їх вічками, ягоди виходять більш високого смакової якості;
10. У сортів з високою кислотністю і низькою цукристістю можна збільшити співвідношення на користь цукристості за допомогою укорочення плодових стрілок;
11. Стійким сильнорослих сортах для реалізації своїх високих можливостей необхідна потужнє формування з лозами на 10-15 вічок;
12. Для плодових стрілок не підходять довгі, товсті лози, які мають слаборозвинену деревину, велику пухку серцевину і довгі міжвузля, так як вони менш плодоносні і зимостійкі і більш чутливі до літньої посухи;
13. При виборі типу формування необхідно враховувати кліматичні умови і біологію сорту, процес плодоношення, необхідно знати в якій частині лози конкретного сорту найбільш продуктивні. Якщо вічка найбільш продуктивні в середній частині лози, то неприпустима коротка обрізка і, навпаки , якщо віддалені вічка слабкі, то оптимальною буде коротка обрізка;
14. На ділянках з родючим грунтом і організованою системою поливу виноградний кущ формують з більшою кількістю рукавів і з більшим навантаженням, ніж на сухих і незрошуваних грунтах.
15. При обрізанні винограду потрібно прагнути до того, щоб по можливості робити якомога менше зрізів, тобто потрібно розуміти, що потрібно видалити, а що залишити;
16. Зрізи повинні бути рівні і гладкі, по можливості меншого розміру, на одній стороні рукава (бажано внутрішні). Такі зрізи заростають швидше і по лозі краще просуваються поживні речовини. Рани з протилежних боків лози призводить до відмирання тканин;
17. Зрізи на плодових стрілках роблять з невеликим скосом, вершина якого повинна перебувати з протилежного боку вічка.
18. Укорочуючи однорічні пагони, зрізи роблять на 2-3 см вище вічка.
19. Необхідно уникати нанесення близько розташованих зрізів, оскільки вони сприяють відмирання суцільних ділянок деревини.
20. При повному видаленні однорічного приросту зріз проводиться біля основи пагона. При цьому не допускається пошкодження дворічної деревини.
21. На кущі потрібно залишати тільки пагони, сформовані на торішній деревині.
22. Пагони, сформовані на багаторічній деревині, рекомендується обрізати тільки на сучки заміщення (при відсутності іншої).
23. Проводячи обрізку, спрямовану на поліпшення плодоношення, рекомендується видаляти товсті(жирові) пагони і тонкі, слаборозвинені, з короткими міжвузлями, при цьому залишаючи тільки визрілі, середньої товщини(з олівець) пагони.
Саджанці та живці винограду оптом і вроздріб (від однієї одиниці) з доставкою в будь-який регіон України. ✅