неділю, 13 серпня 2017 р.

10 помилок при вирощуванні саджанців винограду по Радчевському


      10 помилок при вирощуванні саджанців винограду по Радчевському, які допускають початківці- виноградарі.
1. Неправильне зберігання живців
Це мабуть одна з найголовніших помилок при вирощуванні винограду. Вся справа в тому, що живці пліснявіють в пакеті і з таких живців може нічого не вийти. Вічко розпускається і засихає, або відростає корінь, а вічко так і не розпускається. Все залежить від стану визрівання бруньок на лозі.
2. Терміни вирощування
Не треба поспішати з термінами вирощування живців в зимові місяці: оптимально діставати живці після зимового зберігання 8 березня. І дата пам'ятна та освітлення вже вистачає для накопичення хлорофілу в листі. Якщо починати раніше пророщувати, то для цього треба буде передбачити додаткове штучне освітлення.
3. Вимочування живців
Вимоги до води- повинна бути тала снігова, або відстояна водопровідна.
Після зимового зберігання живці необхідно вимочити в талій сніговий воді дві доби.
4. Обробка стимуляторами росту коренів
Для обробки можна використовувати гетероауксин або Корневін, квітковий мед.
5. Оновлення зрізів
Оновити зрізи на черенку: не доходячи до нижнього вічка приблизно 5 мм і вище верхньої бруньки на 2-3 см. Якщо зріз не зелений, то обрізаємо до зеленого.
6. Парафінування верхівки черенка
Парафінування верхівки проводять для того, щоб з верхнього вічка не випаровувалася волога. Для цього розтоплюють парафін від свічки в жерстяній банці і занурюють верхівку черенка, не зачіпаючи верхню вічку.
7. Бороздування
Зробити 2-3 поздовжні борозенки вздовж черенка на висоті 5 см від нижнього вічка до самого низу.
8. Рівень води в банці
Стежити за рівнем води в банці, щоб вся не випарувалася. Якщо від води йде запах, то потрібно замінити воду. Прибирати слиз з живців.
 9. Поспіх у посадці саджанця
При появі перших листочків не слід квапитися садити саджанеці в землю. Потрібно чекати появу коренів. Якщо зелений пагін починає бурхливо рости то його треба прищипнуть над третім листочком.
10. Посадка в розсадні ємності
Коли з'явилися корінці довжиною 2-3мм, то потрібно садити в грунт. Грунт повинен бути помірно поживним, без надлишку азотних добрив.
Саджанці та живці винограду оптом і вроздріб (від однієї одиниці) з доставкою в будь-який регіон України. ✅