вівторок, 15 жовтня 2013 р.

Антракноз


                                                                Антракноз
Антракноз на ягодах
Антракноз на ягодах
За симптомами прояви відрізняють дві форми антракноза - точковий і плямистий. При точковому антракнозі на листках, гребненіжках, вусиках і пагонах з'являються чорні крапки, опуклі в центрі, які можуть бути облямовані коричневим кільцем. На пагонах точки розташовуються поздовжніми смугами, які зливаючись, утворюють глибокі рани. Ягоди ця форма практично не вражає. При плямистому антракнозі на листках з'являються ледь помітні світло - коричневі плями, які, розростаючись, буріють і всихають. Через деякий час плями в центрі стають сірого, або попелястого кольору, з часом на листках утворюються дірки. На пагонах утворюються світло - коричневі довгасті плями, які поступово розширюються, поглиблюються і темніють. На ягодах утворюються бурі, сірі або темно- фіолетові вдавлені плями з темно- фіолетовою обплямівкою. На вусиках і пагонах такі плями частіше зливаються. Форма їх стає неправильною, нерідко вони кільцеподібно охоплюють всю лозу або гроно, які при цьому беруть потворну вузлувату форму, що нагадує ракові захворювання. Такий вид ран пояснюється тим, що на пагонах міцелій поширюється в корі, камбіального шарі і руйнує ці тканини до самої серцевини. Відмираючі частини провалюються і при подальшому зростанні пагонів розриваються. Виходять рани, по краях яких утворюється пробка. Сильно уражені пагони поступово всихають, здаються обпаленими, обвугленими, надломлюються і відвалюються.
На ягодах плями нерідко зливаються в одну рану неправильної форми. Уражені ягоди опадають , що збереглися, сильно товщають в місцях ранок, здорова частина їх може визріти. Якщо ж вражені гребені, то дозрівання ягід затримується або вони абсолютно висихають.
Антракноз вражає тільки молоді тканини, пагони з зеленим лубом, листя у віці до 20 днів, ягоди до початку дозрівання. Гриб зберігається протягом зими на уражених органах і не втрачає свою життєдіяльність в деревині протягом декількох років.
Розвиток антракнозу навесні починається трохи раніше, ніж мілдью, що пов'язують з більш низькою оптимальною температурою для розвитку гриба, а також з тим, що кущі в цей час нестійкі через наявність молодих пагонів і листя.
Захисні заходи
Агротехенічні
1.Створення добре провітрюваної крони;
2.Своєчасне обламування і чеканка пагонів, підв'язка пагонів;
3.Своєчасне видалення і спалювання листя і хворої лози;
4. Підбір стійких сортів і закладка насаджень здоровим посадковим матеріалом.
Хімічні
1.Викорінюючий обробіток після обрізки лоз, але до розпускання бруньок- ДНОКом, нітрафеном або залізним купоросом;
2.Протягом вегетації хімічний захист від антракнозу, як правило, поєднують із захистом від мілдью, так як ці хвороби лікують одними і тими ж фунгіцидами: контактної дії - 1% бордоською рідиною або її замінниками і системної дії – Ридомілом МЦ, Мікалом, Арцеридом та ін. Терміни обробок для мілдью та антракнозу одні й ті ж. Обприскування ІСО також сприяє зниженню ураження рослин антракнозом.
3. Особливу увагу звертають на профілактичні обробки до і після цвітіння винограду.
Саджанці та живці винограду оптом і вроздріб (від однієї одиниці) з доставкою в будь-який регіон України. ✅