вівторок, 22 жовтня 2013 р.

Кліщі


Кліщі - шкідники , які належать до класу павукоподібних.
На виноградниках частіше зустрічаються кліщ виноградний павутинний і виноградний зудень, рідше- кліщ виноградний листовий.

Кліщ виноградний павутинний найбільш розповсюджений та шкідливий.
Зимує під корою, в опалому листі, на бур'янах. При появі перших листочків поселяється на зелених частинах лози і з настанням температури вище 14°С відкладає яйця на нижню сторону листа.За сезон може бути до 12 поколінь шкідника.
Кліщ проколює шкірочку листка і поглинає тканини. У місцях проколів утворюються біло- жовті плями. Листя, пошкоджене павутинними кліщами, знебарвлюється вздовж жилок, буріє: на світло-забарвлених сортах винограду набувають брудно- жовтого, а на темно- забарвлених - червоного кольору. Павутинні кліщі знижують врожайність і цукристість соку. При цьому погіршується накопичення в лозі пластичних речовин, визрівання лози, що веде до зниження зимостійкості виноградних кущів.
Захисні заходи Навесні, до набрякання бруньок, обприскують рукава, штамби і голови куща розчином ДНОКу або нітрафена. При появі павутинного кліща на листках насадження обприскують Рогором або Фозалоном. Довше захищає листя від павутинного кліща Рогор - препарат контактної дії. Пригнічують розвиток паутинного кліща сірчані препарати.

Виноградний зудень має тіло довжиною 0,14- 0,20мм молочно- білого кольору. Поширений у всіх зонах виноградарства. Зимує під лусочками бруньок, ранньою весною переселяється на нижню сторону молодих листків, проколює їх, харчується вмістом верхнього шару клітин шкірки. У місці проколу на нижній стороні листа утворюється заглиблення, а в ньому білий пушок, на зовнішній стороні листа утворюється галл(бородавчата випуклість). Шкідник може заселяти і грона. Незважаючи на зовнішні неприємні прояви, кліщ не завдає великої шкоди рослині. Пошкоджені клітини не гинуть.
Захисні зоходи При появі на листях обробити кущі акарицидами (БІ -58, Актелік, Омайт, Фуфанон, Неорон). Обробки потрібно повторювати 2 -3 рази з інтервалом 7-10 днів. Також пригнічують розвиток виноградного зудня сірчані препарати.

Кліщ виноградний листовий(кліщова курчавість) - невеликий, невидимий неозброєним оком кліщ. Зимує в вічках, пошкоджуючи їх, пагони з них виходять ослаблені, викривлені. Листя, заселені цим кліщем, деформуються, зморщуються, розриваються на смужки. Пошкодження схожі з симптомами вірусних захворювань. Розселення шкідника відбувається стрімко - переноситься вітром, посадковим матеріалом.
Захисні заходи
 Обприскування у фазі 3, 5, і, при необхідності 7 -го листка акарицидом: Актелік, Фуфанон, БІ -58. Після збирання врожаю слід провести ще 1-2 обробки акарицидом. У наступні роки слід уважно відстежувати появу шкідника.
Необхідний, як сонце: Тіовіт Джет — фунгіцид і акарицид для захисту овочевих, плодових, квіткових культур та виноградників від справжньої борошнистої роси
Саджанці та живці винограду оптом і вроздріб (від однієї одиниці) з доставкою в будь-який регіон України. ✅