неділю, 13 серпня 2017 р.

Чорна плямистість


Чорна плямистість
Відома в спеціальній літературі також як хвороба відмирання пагонів або "розтріскування кори".
Вражає всі зелені органи і здерев’янілі частини кущів.
Перші ознаки на кущах з'являються в червні. Найбільш помітна хвороба на вузлах однорічних пагонів перших 6-7 міжвузлів, на яких з'являються округлі точки чорного або чорно- бурого кольору. У міру росту пагонів точки можуть зливатися в поздовжні плями; тканини розтріскуються. Часто заражаються самі нижні листки, рідше - вусики і гребені грон. Навіть ковпачки квіток іноді бувають покриті чорними плямами. На уражених листових пластинках видно овальні некрози, здебільшого поблизу самої потужної жилки, яка пофарбована в чорний колір, некрози оточені світлою облямівкою. Часто спостерігається деформація листової пластинки і навіть її розриви, сильно уражені листя жовтіють. Іноді хвороба вражає дозрілі ягоди, які стають темно-фіолетовими і неприємними на смак. На здерев’янілих однорічних пагонах і багаторічній деревині захворювання викликає знебарвлення кори- білясті плями з'являються навколо вузлів на перших міжвузлях, а при сильному розвитку захворювання - на плодових рукавах і штамбах. Якщо міцелій глибоко вростає в деревину, то утворюються прогнилі ділянки, які спочатку послаблюють зростання, а пізніше викликають відмирання рукавів.
Виноградні рослини часто заражаються чорною плямистістю через рани, що наносяться при механічних пошкодженнях.
Найбільш шкідливе захворювання в зонах виноградарства з підвищеною вологістю повітря. Деформація листя послаблює фотосинтез. Хворі однорічні пагони непридатні для виробництва саджанців. При ураженні багаторічної деревини відмирають рукава, штамби й цілі кущі. Послаблюється також їх стійкість до несприятливих зимових умов- через недостатнє накопичення поживних речовин.
Захисні заходи
Агротехнічні
1.Видалення і спалювання уражених частин куща;
2.Закладка нових насаджень здоровим посадковим матеріалом;
3.Формування добре розвинених, здорових кущів винограду.
Хімічні
1.Після опадання листя виноградні кущі ретельно обприскують ДНОКом;
2.Для захисту молодого приросту застосовують контактні фунгіциди: Блу бордо, Делан, Еупарен, Купроксат, Мерпан, Пеннкоцеб, Фольпан,Чемпіон та інші.
Фунгіциди застосовують у період появи перших 2-3 листків. Подальші обприскування проти чорної плямистості збігаються з обробками насаджень проти мілдью.
Саджанці та живці винограду оптом і вроздріб (від однієї одиниці) з доставкою в будь-який регіон України. ✅