Катаровка - операція на виноградному кущі з видалення поверхневих, так званих, росяних коренів на підземному коренештамбі. Росяними називаються коріння, які розташовані біля самого верхнього шару грунту, приблизно до 20-25 см вглиб. Слугують вони для того, щоб добувати вологу з верхнього шару грунту.
Росяні корені можуть пересихати в посушливу погоду, вимерзати навіть при незначному промерзанні грунту, так як температура -6°С згубна для кореневої системи виноградного куща. Видалення верхніх(росяних) коренів стимулює розвиток і зростання нижніх, п'яткових коренів.
Якщо саджанець прищеплений, то катаровка не допускає переходу кущів на коріння прищепи.
Тому катаровка - прийом, який проводиться на кущах винограду різного віку, сприяє кращому розвитку п'яткових коренів і всього куща.На молодих посадках проводять катаровку винограду два рази на рік: у червні та серпні. На плодоносному виноградному кущі катаровку проводять один раз на рік в квітні при відкритті кущів.
Якщо на дорослих кущах катаровку не робили кілька років, то видалення росяних коренів потрібно розділити на два-три роки, щоб не допустити ослаблення або повної загибелі куща.
У сонячні, дуже спекотні дні катаровку виконують вранці або у вечірні години, коли спаде спека. А в похмуру, прохолодну погоду - протягом усього дня. Після того як ви видалите росяні корені, виноград під палючим сонцем почне гостро відчувати потребу у волозі, тому після проведення операції бажано полити кущі.
Хочу висловити свої думки щодо доцільності(в квітні, після відкриття) проведення катаровки дорослих кущів винограду. Для захисту від весняних заморозків в багатьох джерелах рекомендується якомога пізніше розривати лунку навколо штамба куща. Це призводить до повільнішого прогрівання землі в місці залягання коренів і затримки на 4-5 днів вегетації. Виникають певні протиріччя. Я після зимівлі відкриваю кущі в середині квітня, а лунку роблю в травня, коли починається вегетація(початок роспускання вічок), а катаровку переношу на осінь.
Сьогодні 21 жовтня 2013 року. Температура повітря 13°С, сухо. На наступні 3-4 дні різкого похолодання метеослужби не прогнозують. Пора зробити катаровку винограду.
Технологія проведення:
Перед початком |
1. Відкопати коренештамб на глибину 25 см; 2. Очистити від землі. |
Виноградник після катаровки |