вівторок, 22 жовтня 2013 р.

Катаровка винограду


       Катаровка - операція на виноградному кущі з видалення поверхневих, так званих, росяних коренів на підземному коренештамбі. Росяними називаються коріння, які розташовані біля самого верхнього шару грунту, приблизно до 20-25 см вглиб. Слугують вони для того, щоб добувати вологу з верхнього шару грунту.
     Росяні корені можуть пересихати в посушливу погоду, вимерзати навіть при незначному промерзанні грунту, так як температура -6°С згубна для кореневої системи виноградного куща. Видалення верхніх(росяних) коренів стимулює розвиток і зростання нижніх, п'яткових коренів.
Якщо саджанець прищеплений, то катаровка не допускає переходу кущів на коріння прищепи.
     Тому катаровка - прийом, який проводиться на кущах винограду різного віку, сприяє кращому розвитку п'яткових коренів і всього куща.На молодих посадках проводять катаровку винограду два рази на рік: у червні та серпні. На плодоносному виноградному кущі катаровку проводять один раз на рік в квітні при відкритті кущів.
    Якщо на дорослих кущах катаровку не робили кілька років, то видалення росяних коренів потрібно розділити на два-три роки, щоб не допустити ослаблення або повної загибелі куща.
    У сонячні, дуже спекотні дні катаровку виконують вранці або у вечірні години, коли спаде спека. А в похмуру, прохолодну погоду - протягом усього дня. Після того як ви видалите росяні корені, виноград під палючим сонцем почне гостро відчувати потребу у волозі, тому після проведення операції бажано полити кущі.
     Хочу висловити свої думки щодо доцільності(в квітні, після відкриття) проведення катаровки дорослих кущів винограду. Для захисту від весняних заморозків в багатьох джерелах рекомендується якомога пізніше розривати лунку навколо штамба куща. Це призводить до повільнішого прогрівання землі в місці залягання коренів і затримки на 4-5 днів вегетації. Виникають певні протиріччя. Я після зимівлі відкриваю кущі в середині квітня, а лунку роблю в травня, коли починається вегетація(початок роспускання вічок), а катаровку переношу на осінь.
     Сьогодні 21 жовтня 2013 року. Температура повітря 13°С, сухо. На наступні 3-4 дні різкого похолодання метеослужби не прогнозують. Пора зробити катаровку винограду.
                                                      
                                                          Технологія проведення:
Катаровка. Перед початком.
Перед початком
Катаровка. Росяні корені.
1.Відкопати коренештамб на глибину 25 см; 2.Очистити від землі;
Катаровка. Видалення росяних коренів.
3. Гострим ножем вирізати без пеньків росяні корені;
4.Підсушити зрізи і провести їх дезінфекцію 3% -ним розчином мідного купоросу або 1 %-ним розчином борної кислоти для запобігання попадання на рани вірусних та інших захворювань. Перед катаровкою наступного куща інструмент також дезінфікується;
5.Залишити лунку відкритою на протязі 2-3 днів для підсушування місць зрізів; 

Підживлення після катаровки.
6. Для підживлення розкидаю навколо штамба куща літр попелу і 50г суперфосфату;
Катаровка. Знезаражування місць зрізів.
7. Використовую природній антисептик(руду глину) для знезараження місць зрізів.


Виноградник після катаровки
       Катаровка - трудомістка операція. Зменшити обсяг цих робіт можна, застосовуючи при посадці поліетиленову плівку, якою обгортають штамб саджанця вище п’ятки. На таких кущах катаровку або зовсім не проводять, а при необхідності в 2-3 рази рідше. Якщо виноградник закладений парафінованими саджанцями, то першу катаровку проводять навесні на другий рік.
Саджанці та живці винограду оптом і вроздріб (від однієї одиниці) з доставкою в будь-який регіон України. ✅