четвер, 17 жовтня 2013 р.

Краснуха


Інфекційна краснуха
Хвороба краснуха носить другорядний характер: безпосередньо пагони, суцвіття і грона вражає рідко, а врожайність знижується лише в результаті ослаблення рослин через втрату частини листового апарату. На заражених листках між великими жилками з'являються жовтуваті плями, які надалі у сортів винограду з темною ягодою стають червоними, а у сортів зі світлою- залишаються жовтими. Пляма може бути окреслена по краю яскраво - зеленим або жовтим кольором. У цілому лист має вигляд сегментного ураження. При більш сильному розвитку захворювання всихають цілі листя і обпадають вже в середині літа. Через передчасну втрату листя погіршується зростання всього куща. Грона винограду при значній втраті листя можуть відставати в розмірах, затримується їх дозрівання, а також визрівання пагонів. У виняткових випадках уражаються пагони і суцвіття, які повністю засихають. Дуже рідко спостерігається друге зараження за вегетацію, найчастіше у вересні. Це зараження вже не заподіює серйозної шкоди винограднику. Інфекційна краснуха найсильніше розвивається в посушливі роки, на виноградниках, розташованих на бідних кам'янистих грунтах, при порушенні водного та харчового балансу рослин. Де коріння глибоко проникають у грунт і рослини мають достатньо вологи навіть у посушливі періоди, захворювання зустрічається рідко. Порушення водного та харчового балансу послаблює рослини і зменшує їх опірність зараженню.Усі європейські сорти винограду вражаються хворобою приблизно однаково.

Неінфекційна краснуха
Виявляються тоді, коли рослина відчуває нестачу калію. Симптоми захворювання появляються на всіх кущах даної ділянки, а не на окремих рослинах, як при інфекційній краснусі. Сприяє поширенню неінфекційної краснухи посуха, нічне зниження температури повітря. Захворювання може проявлятися протягом всієї вегетації: листові пластини в місцях ураження товщають, при сильному ураженні відмирають і засихають ділянки гребенів і грон.
Симптоми, схожі з ознаками краснухи, можна спостерігати на рослині і з інших причин - як наслідок всихання рукавів і штамбів при ураженні плямистим некрозом або при сильному ураженні окремих сортів винограду садовим павутинним кліщем, при сильному перевантаженні кущів, особливо при невисокій агротехніці.

Захисні заходи
Агротехнічні
1.Якщо сталася велика втрата листя в результаті ураження краснухою, то намагаються відшкодувати цю втрату, залишаючи більше листя після обломки, вдобрюють виноградник.
2.Для кращого постачання рослин калієм проводять вегетаційні підживлення.
Хімічні
Інфекційна краснуха може заражати рослини на 8-14 днів раніше, ніж мілдью.
Захист від інфекційної краснухи здійснюють за допомогою тих же фунгіцидів, що і від мілдью. Так як краснуха розвивається раніше мілдью, то теоретично треба проводити на одне обприскування більше, спеціально проти цього захворювання. Але роблять це лише там, де інфекційна краснуха дійсно шкідлива. На практиці спеціальних обробок проти неї не проводять. З неінфекційної краснуху борються шляхом знищення причин, що її викликають.
Саджанці та живці винограду оптом і вроздріб (від однієї одиниці) з доставкою в будь-який регіон України. ✅