середу, 16 жовтня 2013 р.

Плямистий некроз

Плямистий некроз
Плямистий некроз вражає всі надземні здерев’янілі частини кущів винограду- пагони, рукави, штамб. Основні ознаки- некрозні плями темно- коричневого, іноді- чорного кольору, розміром від 1 до 30 мм, веретеноподібної форми з рівними краями, які можна виявити лише після зняття кори. При сильному розвитку захворювання такі плями зливаються у великі смуги, що нагадують пошкодження морозом, вони можуть окільцьовувати рукава або штамб куща, що веде до усихання частини або цілої рослини. На уражених кущах затримується розпускання бруньок, молоді пагони відстають у рості, кущі хлорозять, спостерігається деформація і передчасне осіннє фарбування листя. У посушливу погоду ще сильніше порушується постачання хворих рослин водою та поживними речовинами, тому молодий зелений приріст може раптово засохнути.
Зимує міцелій гриба в уражених тканинах, зберігає життєздатність протягом багатьох років, стійкий до висушування і тривалого заморожування. Гриб легко проникає через неушкоджену кору рослин.
Причини розвитку плямистого некрозу:
1. Висока вологість повітря як восени, так і взимку;
2. Часті відлиги взимку;
3. Підвищена вологість лози;
4. Доторкання лози до землі;
5.Зберіганні прищепних і підщепних лоз в траншеях при перешаруванні їх вологими матеріалами.
Захисні заходи
1. Міцелій гриба розвивається під корою винограду, тому прямих заходів боротьби з плямистим некрозом в даний час немає;
2.Зменшити поширення плямистого некрозу можна шляхом видалення і спалювання з ділянки хворих кущів;
3.Побічна дія на дану хворобу надає обприскування кущів проти оїдіума і мілдью;
4.Скоротити зараження нових рослин взимку в земляному валу можна шляхом пізньоосіннього викорінюючого обприскування рослин ДНОКом або нітрафеном;
5.Інструменти, що застосовуються для обрізки, потрібно дезінфікувати;
6.Саджанці та живці перед зберіганням потрібно після вимочування у воді витримати в 0,5% розчині хинозола протягом 8 годин. Такий посадковий матеріал у сховищах заражається плямистим некрозом у меншій мірі.
Саджанці та живці винограду оптом і вроздріб (від однієї одиниці) з доставкою в будь-який регіон України. ✅